Bahan-bahan utama
- Ikan pari
(Untuk dikisar)
- 6 biji cili kering
- 5 biji bawang kecil
- 4 biji bawang putih
- 1 biji bawang besa
- 2 batang serai
- 1 inci halia
- secubit belacan
- 1 sudu makan gula
- sedikit perahan limau perut/nipis (2 biji)
- garam secukupnya
Cara-caranya
1. Kisar semua bahan-bahan lain
2. Masukkan minyak dan tumis semua bahan sehingga naik minyak.
3. Bersihkan ikan dan perapkan ikan bersama bahan-bahan yang dikisar selama 20 minit.
4. Panaskan kuali (kuali leper seperti gambar di atas juga boleh digunakan)
5. Ambil sebatang serai(untuk meratakan minyak pada kuali) , tumbuk dibahagian hunjung dan tuangkan minyak di atas kuali.
6. Letakan ikan yang diperap tadi di dalam daun pisang dan balutkan serta letakan di atas kuali.
7. Bakar dalam lingkungan 15-20.
8. Sudah siap..
AIR ASAM
Cara-caranya
Gaulkan semua bahan-bahan di atas dan boleh dihidangkan bersama ikan bakar serta nasi panas-panas
p/s : Mulakan lah dgn Bismillah, masaklah dgn penuh kasih syg & ikhlas..InsyaAllah mesti sedap & menjadi
SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment